Fijn Wonen

1. FIJN WONEN


Fijn wonen betekent voor iedereen iets anders. We zien veel variatie in de karakters van onze wijken en dorpen. Elke wijk en elk dorp heeft eigen (kern)kwaliteiten en daarmee ook een eigen karakter. Dit zorgt ervoor dat er voor iedereen een ideale woonplek is. Tegelijkertijd constateren we dat er, ondanks de hoge productie in de afgelopen jaren, nog steeds een groot tekort is aan woningen. Wonen is als vanzelfsprekend een grondrecht, maar hoort een geheel eigen keuze te zijn. Waar en hoe je woont zou je moeten kunnen kiezen. Dat ultieme doel blijft Rosmalens Belang nastreven, want wonen is meer dan een dak boven het hoofd. Ook de fysieke- en sociale kwaliteit van de omgeving spelen daarbij een belangrijke rol. Een omgeving die het mogelijk maakt om individueel te wonen en samen te leven. We bouwen aan karakter om een basis te leggen voor fijn wonen en een vrij en ongedwongen leven.



Woningbouw


  1. We verhogen de jaarlijkse woningbouwproductie door:
  2. Het inzetten van de inbreidingsmogelijkheden in bestaande wijken en dorpen.
  3. Het mogelijk maken van meer woningsplitsingen en (tijdelijke mantel) zorgwoningen 
  4. Een nieuwe woonwijk op de Bunders te Rosmalen voor alle doelgroepen.
  5. Vermindering van regels, meer ruimte en verantwoordelijkheid voor initiatiefnemers.
  6. Maximale inzet op woonprojecten in de Spoorzone, Groote Wielen, Omgeving Station Oost.
  7. We bouwen voor iedereen een passende woning met de volgende prioriteiten:
  8. Gemeentelijk bouwprogramma met minimaal 30% sociale huur, minimaal 20% middenhuur & sociale koop en minimaal 20% betaalbare koop (onder Nationale Hypotheek Garantie) per jaar.
  9. Meer passende (zorg)woningen voor senioren waarbij ‘langer thuis wonen’ mogelijk wordt. Dit bevordert doorstroming op de woningmarkt, waardoor bestaande passende woningen voor gezinnen beschikbaar komen.
  10. Meer kansen voor jongeren, starters en studenten door in te zetten op een permanente woningvoorraad kleine, betaalbare woningen. 
  11. Bij nieuwbouw in bestaande woongebieden richten we ons op een woonprogramma dat past bij de woonbehoefte in de omgeving.
  12. We zetten in op behoud van leefbaarheid in kleine kernen zoals Nuland en Vinkel door in te zetten op uitbreidingswijken.
  13. Samenwerking met de stedelijke regio ’s-Hertogenbosch om de kansen op de woningmarkt in deze regio te vergroten zonder tussen gemeenten een concurrentiestrijd aan te gaan.
  14. Voor het realiseren van middenhuur stellen we een convenant op met ontwikkelaars en beleggers. Ook de corporaties dragen bij via nieuwbouw en de bestaande woningvoorraad.

Kwaliteit in woonomgeving

Kwaliteit in woonomgeving

  1. De openbare ruimte moet zoveel als mogelijk worden ingericht als een verblijfsruimte met collectieve voorzieningen. Een plek waar het uitnodigend is om elkaar te ontmoeten. 
  2. Een wijk of dorp is zelfstandig in de dagelijkse functies zoals supermarkt, basisonderwijs, verenigingen en zorg. Er is ruimte voor inwoners om elkaar binnen en buiten te ontmoeten, waarbij we zoveel als mogelijk inzetten op gecombineerd gebruik van gebouwen. 
  3. Wijken en dorpen zijn leefbaar voor jong en oud. We sturen met een slim woningbouwprogramma op vrijkomende locaties voor alle generaties in elke wijk en elk dorp. De voorzieningen sluiten daarop aan.
  4. Goed gedrag in het verkeer is een randvoorwaarde voor verkeersveiligheid. Indien blijkt dat verkeersveiligheid wordt veroorzaakt door gebrekkige infrastructuur, dan passen we die aan. In andere gevallen sturen we op goed gedrag.
  5. We zetten in op voldoende en effectieve inzet van politie en boa’s. Een samenleving waarin iedereen meedoet, verdachte zaken meldt en anderen attendeert op bijzonderheden is bij voorbaat veiliger. Burgerinitiatieven zoals buurtpreventie moeten worden ondersteund.


Overzicht Partijprogramma
Share by: