Groene Toekomst

3. GROENE TOEKOMST


Een leefbaar nu en een gezonde toekomst voor de komende generaties. De klimaatdoelstellingen zijn groots en noodzakelijk. Het lokaal invullen van die opgave leidt echter tot een te grote aantasting van leefbare wijken en dorpen. Landelijke overheid dient hierin leidend te zijn door een beter plan voor centrale energiewinning vast te stellen. Toch hebben we ook lokaal een grote opgave en dienen we een breed pakket aan groene maatregelen op te stellen. We nemen hierin onze verantwoordelijkheid als gemeente en informeren en stimuleren onze inwoners en ondernemers om mee te doen.




  1. Onze kennis van verduurzaming van gemeentelijk vastgoed delen we met andere vastgoedeigenaren. We blijven de verduurzaming van het monumentale gemeentelijk vastgoed ondersteunen
  2. Het groenloket wordt uitgebreid met een duurzaam financieringsloket. We wijzen particuliere woningeigenaren vrijblijvend op de mogelijkheden om voordelig te verduurzamen.
  3. Collectieve verduurzamingspakketten worden opgesteld voor particuliere woningeigenaren waardoor kosten worden bespaard en er vooraf meer zekerheid is op een snelle vergunningverlening.
  4. We blijven subsidie verstrekken op de realisatie van groene daken, hemelwaterinfiltratie en stimuleren het onttegelen van tuinen.
  5. Bij het realiseren van aardgasvrije wijken staat haalbaarheid, betaalbaarheid en wooncomfort van de inwoners centraal. We zetten hier maximaal in op een sterke regierol vanuit de gemeente en cofinanciering vanuit andere overheden en partijen.
  6. We dwingen bij bedrijven duurzaamheidsmaatregelen af die binnen redelijke termijnen terugverdiend kunnen worden. Hiertoe behoort zeker het optimaal benutten van daken voor zonnepanelen. Bij nieuwbouw dwingen we zon op dak af.
  7. Indien noodzakelijk voor het behalen van de duurzaamheidsopgave zijn windmolens en zonnevelden in het buitengebied voorstelbaar. We blijven echter aandringen op landelijk beleid voor schone, grootschalige en centrale energiewinning. Windenergie is een laatste redmiddel en alleen acceptabel indien het tenminste 1000m vanaf de randen van onze wijken en dorpen is gelegen. We grijpen iedere kans aan om het buitengebied minder te belasten met zon en wind.
  8. We faciliteren duurzame mobiliteit met voldoende laadvoorzieningen. Om de verrommeling van de openbare ruimte te voorkomen, wordt elke lantaarnpaal een laadpaal voor auto, scooter en fiets. We onderzoeken de mogelijkheden om met eigen zonne-energie een auto op de parkeerplaats voor de woning op te laden, bijvoorbeeld met een kabelgoottegel.
  9. Het openbaar vervoer wordt volledig elektrisch en meer flexibel door inzet van kleinere bussen op minder bezette buslijnen. Niet elektrische taxi’s krijgen minder mogelijkheden om in de binnenstad te rijden.
  10. We investeren in bestaande en nieuwe natuur in de Hooge Heide, Maasuiterwaarden, Diezemonding, Dungense Polder en het Zuid-Willemspark. We zorgen voor meer diversiteit in flora en fauna, creëren een omgeving om vertrokken diersoorten terug te laten keren en houden deze gebieden openbaar toegankelijk.
  11. Binnen de bebouwde kom versterken we natuur door groenstructuren te verbinden, ecologisch beheer en meer diversiteit bij her- en aanplant van bomen. 
  12. Goed onderhoud van de openbare ruimte geeft ons een gevoel van veiligheid en betrokkenheid. Meldingen via de BuitenBeter-app worden serieus genomen en indien noodzakelijk wordt er snel actie ondernomen.
Overzicht Partijprogramma
Share by: