Zorgeloos Leven

2. ZORGELOOS LEVEN


We bouwen aan een samenleving met karakter. Daar waar iedereen zorgeloos kan leven. Waar velen naar anderen omkijken, elkaar begrijpen en indien nodig elkaar helpen. Positieve gezondheid is daarvoor een belangrijk ingrediënt. We voorkomen eenzaamheid door een actieve samenleving. We stimuleren iedereen in zijn ontwikkeling en motiveren om gezond te leven. En we bieden de zorg die noodzakelijk is, zodat er altijd een vangnet met een zachte landing is voor diegenen die het nodig hebben. Voor al de betrokken inwoners die zich inzetten om anderen te helpen in hun dagelijkse leven hebben we aandacht en een grote blijk van waardering. 





  1. We bouwen aan een samenleving met karakter door meer inwoners met elkaar te verbinden. Zo herkennen we onze buren niet van een profielfoto op Facebook, maar kennen we onze buren door de mooie ontmoetingen die ontstaan. Bijvoorbeeld door de Jeu de boules-baan of de pluktuin in de straat, door de kookclub van BijBomans of de beweegtuin om de hoek. Eenzaamheid is een uitzondering geworden.
  2. We versterken de veerkracht van onze wijken en dorpen door meer te sturen op Zelfredzaamheid. Beschermd en begeleid wonen meer verspreiden. Het voor onze inwoners mogelijk maken om elkaar meer te ontmoeten binnen en buiten. Gezinnen helpen met de opvoeding door het inzetten van gezinscoaches, het stimuleren van een betere samenwerking tussen alle hulpverleners, huisarts, maatschappelijke ondersteuning, Koo, WeenerXL en Farent en de openbare orde en veiligheid zoals politie en stadstoezicht.
  3. We zetten in op een laagdrempelige, preventieve hulpverlening. We zorgen voor een sterke zorgketen, waarbij zorgaanbieders elkaar snel en efficiënt weten te vinden. Een wijkplein (Koo) is hierin de verbindende schakel. Zo willen we daar een scheidingsloket, hulp bij opvoeding en hulp bij vragen over financiële problemen.
  4. Mantelzorgers verdienen een extra steun in de rug. We zijn trots op mantelzorgers en verlichten hun zware en liefdevolle opgave door goede begeleiding en informatie, bijvoorbeeld met een starterspakket en een buddysysteem. Daarnaast bieden we mantelzorgers cursussen, hulp in het huishouden of tuinonderhoud aan, tegen een gereduceerd tarief. 
  5. Wachtlijsten en/of lange procedures bij het WMO-loket en jeugdzorg moeten worden weggewerkt. We maken hiervoor concrete afspraken en stellen daarvoor de middelen beschikbaar die nodig zijn. 
  6. We sturen aan op voldoende voorzieningen voor echtparen in zorginstellingen, zodat echtparen kunnen blijven samenwonen als één van hen naar een zorginstelling moet. 
  7. Wij zetten in op voorlichting van ouders en kinderen, over allerlei onderwerpen zoals drugs, opvoedvraagstukken en andere zaken waar op dat moment behoefte aan is waarbij de inzet van ervaringsdeskundige (het liefst uit de eigen omgeving) voor ons heel belangrijk is. 
  8. We ondersteunen en stimuleren bijzondere projecten die inwoners met elkaar verbinden. In onze gemeente zijn er veel mooie projecten, vaak met de sterke, drijvende kracht van enkele inwoners, zoals bij verschillende festiviteiten, Molen de Zwaan, ‘t Kwekkeltje, de Empelse Natuurbeleeftuin, de Maliskampse dierenweide en Kinderboerderij met educatief centrum 't Heike in Nuland. . 
  9. We zorgen ervoor dat iedereen kan bewegen, kan sporten en kan deelnemen aan een culturele of sociale activiteit. We zorgen voor voldoende sportaccommodaties met een gevarieerd aanbod. We ondersteunen vrijwilligers en verenigingen bij de uitdagingen die zij kennen. We vertrouwen op hun kennis, ervaring en betrokkenheid. We bieden mogelijkheden om deze kennis te vergroten, ervaringen uit te wisselen en samen te werken.
Overzicht Partijprogramma
Share by: